pengikut :)

Saturday, 29 October 2011

-7





Saya percaya setiap pasangan akan mempunyai masalah ini. Tidak kira sama ada anda telah berkahwin ataupun sedang berkapel. Jika tidak berlaku merajuk dalam perhubungan, bukan perhubungan maknanya. Tetapi, sekiranya si Dia merajuk. Apakah yang anda akan lakukan?

Kenapa merajuk?
Sebelum kita mengetahui cara untuk memujuk ini, kita harus tahu apakah menyebabkan seseorang itu merajuk. Seseorang itu merajuk disebabkan atas beberapa sebab.

1. Cemburu
Ya, ini merupakan faktor utama kenapa si Dia merajuk. Dia cemburu disebabkan ada sesuatu yang cuba mengambil anda dari dirinya. Seperti kawan-kawan, pekerjaan, keluarga dan sebagainya.

2. Tidak dapat apa yang diinginkan

Si Dia menginginkan sesuatu dari anda, tetapi anda tidak memberikannya. Sebagai contoh, Si Dia ingin memakan roti canai (kenapa pasal roti canai pulak ni?), tetapi anda tidak mahu, dan anda ingin makan benda lain. Jadi, si Dia pun merajuk sebab dia hendak jugak makan roti canai. Payah jugak ni.

3. Orang lain lebih hebat dari dia
Adakalanya dia akan merajuk untuk mendapatkan perhatian dari anda. Dan kadangkala, si Dia merajuk disebabkan ada sesuatu yang membuatkan dia berasa marah dan tidak selesa. Untuk mengubat perasaan dia itu, dia perlukan anda disamping dirinya tetapi dengan cara yang sangat berbeza — merajuk.


Bagaimana nak pujuk?

Ok. Sekarang ini kita sudah mengetahui sebab kenapa si Dia boleh merajuk. Dan sekarang bagaimanakah cara untuk memujuknya. Diingatkan, tips-tips ini bukan langkah-langkah untuk memujuk, cuma sebagai panduan atau tips sahaja.

1. Terangkan perkara sebenar
Adalah lebih mudah berkata benar dari berdusta. Ceritakan kepada si Dia apa yang berlaku pada anda dan tanya pada si Dia kenapa dia merajuk. Berterus teranglah (baca tentang 5 Tips Dalam Berpasangan) dalam perhubungan anda. Janganlah berselindung. Dengan mengwujudkan budaya bertanya dan berkata benar ini, dapat mengeratkan perhubungan kerana, anda mengambil berat si Dia. Ini juga bermaksud anda menunjukkan bahawa anda menyayangi dia.

2. Bertolak ansurlah dan bijak dalam membuat keputusan

Memang sukar untuk kita bertolak ansur tetapi tidak bermakna kita kalah sekiranya kita mengalah. Dalam situasi sebegini, anda haruslah bijak dalam membuat sesuatu keputusan. Sekiranya si Dia merajuk dan anda tidak berjaya memujuknya, gunakan gaya anda yang tersendiri dalam memujuk hatinya. Dengan ini, anda kelihatan bijak dalam membuat keputusan.

3. Ucapkan kata-kata “manis”

Manis tidak semestinya manis bukan? Ketika si Dia tengah merajuk, cuba anda bergurau senda dengan dia dengan menggelarkan si Dia, “bucuk”, “comot”, “manje” dan sebagainya. Dalam pada itu, selit-selitkan ayat-ayat power anda dalam perbualan tetapi masih mengekalkan perkataan-perkataan manis seperti yang saya sebutkan tadi. Adalah amat kelakar bagi saya sehinggakan saya pun sedang tersengih pada ketika ini.

4. Nyanyikan lagu buatnya
Ha…tips ini merupakan bagi saya tips yang paling ultimate. Kalau ditanya, berapa ramai yang sanggup nyanyi untuk kekasihnya? Pernah tak anda menyanyikan lagu untuk kekasih anda? Mungkin jawapannya ramai yang mengatakan tidak. Tetapi, saya pernah. Saya tidak berkata bohong. Saya pernah dendangkan lagu kepada kekasih saya. Dan kami siap berkaraoke di dalam phone lagi. Kami berduet bersama-sama. Adakah si Dia akan tersenyum dan ketawa? Sudah pasti ya. Kerana dapat mendengar suara buah hatinya menghiburkan dirinya. Tidakkah ianya menggembirakan? Sudah pasti senyuman terukir di bibirnya.


Monday, 24 October 2011

-6

Ini adalah sebuah kisah percintaan di internet yang menyayat hati......
ada seorang remaja lelaki dan perempuan berumur 18 tahun...mereka telah berkenalan di internet dan menjadi teman yang sangat rapat...remaja lelaki itu tinggal di KEDAH,,manakala remaja perempuan itu pula tinggal di SARAWAK..mereka sering bertukar-tukar pendapat dan meluahkan masalah masing-masing....kedua-dua mereka ini ada masalah dalam hidup(terkongkong oleh keluarga)...tapi meraka ada antara satu sama lain....

pada suatu hari mereka sedang chatting di internet...
perempuan :saya ada sesuatu nak beritahu kepada awak...
lelaki :yaa??
perempuan :saya sukakan awak dan cintakan awak!
lelaki :saya juga cintakan awak.....
perempuan :tidak! cinta awak tidak sama seperti saya..
lelaki :.................(mendiamkan diri)


remaja lelaki itu terus offline..remaja perempuan itu pula menangis dengan menyesal dengan kata-katanya...tetapi remaja lelaki itu berusaha untuk menjaga hubungan cinta ini...lalu remaja lelaki itu menghubungi remaja perempuan itu melalui telefon.........

perempuan :hell0!!
lelaki          :hello,, hey! saya ni...
perempuan :awak saya nak minta maa....
lelaki          :tak perlu minta maaf saya betul-betul cintakan awakk!

perempuan :betulkah....? tapi kita tak boleh berjumpa dan.....keluarga saya mesti tak benarkan saya pergi ke semenanjung...saya tak        punya duit yang banyak....
lelaki          :saya faham! saya pun sama...keluarga saya juga mesti tak benarkan saya pergi ke sarawak....
                   perempuan :mungkin kita boleh tunggu beberepa tahun lagi....selepas itu saya berjanji untuk  bersama awak..          
lelaki          :saya tak kisah pun walau beratus tahun pun......'saya cintakan awak'
perempuan :saya cintakan awak juga..............................(line telefon terputus)


setelah hampir lima tahun..mereka masih mengekalkan hubungan mereka,,dan hubungan itu bertambah erat.....pada suatu malam yang sunyi, mereka chatting di internet lagi.....
perempuan  :awak duit saya dah cukup untuk pergi ke KEDAH untuk bersama dengan awak....

lelaki           :betulkah..? awak serius ke nih??

perempuan  :ya saya betul-betul serius


maka mereka pun merancang lah untuk berjumpa dannn.....si perempuan itu telah menetapkan tarikh penerbangan..si lelaki itu sangat gembira dan..tidak sabar untuk berjumpa dengan kekasih hatinyaa..sehinggalah hari yang dinanti-nanti....si  lelaki menunggu si perempuan di lapangan terbang KEDAH dengan hati yang terbuka....bertahun lamanya mereka menunggu..kini tiba masanyaa,,pertemuan cinta yang ditagih dan terhalang oleh keluarga..... di saat mereka bertentang mata,,, si lelaki tepaku dan menitiskan air mata dan lelaki itu berkata... "tak sangka......" setelah bertahun lamanya.... aku... aku" 
aku" bercinta dengan pondan..."

lelaki itu terus membunuh kekasih hatinya..yang kononnya perempuan itu....dan lelaki itu telah dipenjarakan serta bakal dihukum gantung kerana membunuh.....!

begitulah pengakhiran kisah cinta yang menyanyat hati ini....
KAH KAH KAH KAH...!!!!


-5

Bf : Kita main satu game nak tak ?
Gf : Game apa ?
Bf : Mcam ni , esok awak tak paya contact saya . Mksudnya tak paya text call or apa apa yng berkaitan lah . Saya pun buat mcam tuu dkat awak okay ? Kita tgok spea menang .
Gf : Okay !

... Esoknya , si Gf terpksa lah than rindu dkat Bf . Mengenangkan yng ni satu permintaan , si Gf cuba kuatkan hati .

Keesokkan harinya , si Gf call si Bf . Tapi tak dijwab . So si Gf pegi dkat ruma Bf dia . Di luar ruma ,rmai orng . Dia mula rasa pelik then trus msok ke ruma . Sekujur tubuh terbaring kaku di tnga ruma . Dan tubuh tuu adalah jasad si Bf yng dah meninggal . Mak si Bf pun bagi surat dkat GF .
Surat yng bertulis :

Sayang , smlam awak dpat hdup sehari tnpa saya . Saya pasti esok dan seterusnya pasti awak dpat hdup bhagia tnpa saya . Love you

-4

Dlm 1 pertemuan dgn 2 hati = saya & awak, 
Dlm 2 hati Tuhan berikan 3 rasa = sayang,kasih & cinta..
Dlm 3 rasa itu diselitkan 4 tujuan = berkenalan, berteman, berkawan, bersama, dlm 4 tujuan itu tersembunyi 5 perkataan = seorg teman baik selalu disisi, 
Dlm 5 perkataan itu tersembunyi 6 impian = sayang, kekal, setia, mengerti, menghargai, mengingati..
Dlm 6 impian itu tersimpul 7 huruf iaitu SAHABAT

-3

girl: awak merokok?
boy: tak..
girl: minum..??
boy: tak..
girl: ada kerata..?
boy:  cuma ada BMW,WOLKSWAGEN,,SUBARU,,HONDA DENGAN FERARI
girl: [wah anak orang kaya rupanya] rumah kat ne?
boy: bukit Antarabangsa..
girl: wah mesti mahal...
boy: tak la..cuma M 950 000 je..
girl: wahh..[calon suami best nih]..kerja apa?]
boy: Pengarah Syarikat...
girl: [confirm jadi boyfriend aku]ermm HOBI awk??]
boy: tipu orang....

gerr!! sabo je la...

-2

heyy..wiena ada story nih.. na dngr ark?? 
wiena ada membe yg baek gla dengan wiena.. klau wiena ada problem yang wiena nak crita kat dia.. mesti dia dengar..dia pun macam tu jugak... dia suka tolong wiena kalau wiena ada masalah.. selama wiena kawan dengan dia.. wiena tak pernah gaduh dengan dia sekali pun.. . dia bestie wiena ....jangan anggap laen pulak nohh.... ampa jangan amik dia dari wiena tw.. mpa amik siap mpa...wiena suka kawan dengan dia sebab dia baek,, suka tolong wiena,, comey... ( jangan kembang auw)
aku sayangs hang wey LUBNA!!

-1

wee!! tringin gla nk tng0k lki maenkn gitar smbil nyanyi ...haha...... r0mantiknyaww
slalu tng0k kapel2 len ... nyanyi kt awek depa.... 0ichh s0 sweet... aq pn na gk.... :(
eachh...! jlesz glaa tng0k dy0wg... syesz aq ska  lki yg pndai  men gtar n  nyanyi .... r0mantik glaa.. perghh!
klau la dpt lki yg r0mantik cm 2 kn beztt.... :P *prasn d0wh 
r0mantik cm pic kt bwah nih...--